Печат върху тениски

DTG или директният печат върху дрехи

Директният печат върху дрехи (DTG или direct to garment на Английски) е сравнително нов метод за печат, който произвежда невероятно висококачествени изображения, които ще останат върху плата години напред. DTG също понякога се нарича дигитален печат върху дрехи, цифров печат върху дрехи или мастиленоструен печат върху дрехи. Ако видите тези фрази някъде, то това е едно и също нещо, но ние предпочитаме DTG за по-кратко.

По същество DTG печатът е процес на отпечатване на графики върху текстил и облекла. Използва се модифицирана мастиленоструйна технология, за да се отпечата каквато пожелаете графика. Мислете за него като за гигантски мастиленоструен принтер, но за текстил. 

DTG печата е сравнително нов метод, който позволява много вариации на цветовете в сравнение със ситопечат (който доминира на пазара на персонализирани тениски в продължение на десетилетия). DTG принтера с който разполагаме може да отпечата над 16 милиона цвята директно върху тениската ви с едно преминаване. Mастило което използваме е напълно безопасно и бързо съхнещо. То попива в самата дреха и така става част от нея. Това означава, че няма шанс графиката да се спука, отлепи или измие с течение на времето.

Някои декоратори на облекла го наричат dye-sub или сублимационен печат с багрило, но независимо как го наричате, сублимационният печат е универсален, дигитален метод за печат, който отваря свят от възможности за всеки потребител на декорирани стоки.

Просто казано, сублимацията е процес, чрез който сублимационните багрила се отпечатват върху трансферна хартия със специално подготвен мастиленоструен принтер. След това тези багрила се прехвърлят от хартията към предмета или дрехата под топлина и налягане. Сублимацията работи само върху дрехи, изработени от полиестер, или върху специални предмети, изработени от полиестер или с полиестерно покритие. Когато се прилагат топлина и налягане, багрилото върху трансферната хартия сублимира или се превръща в газ и след това се абсорбира в самия полиестер; щампата всъщност е част от дрехата/покритието. Не избледнява лесно, не се износва или има някаква текстура и тегло.

Каква е разликата между флекс и флок?

Флекс е вид фолио с гладка повърхност, докато флокът е малко по-дебел вид фолио с текстура, наподобяваща плюш. Обикновено дизайнът се изрязва на плотер от едноцветно фолио, прехвърля се върху трансферна хартия, която пък от своя страна се притиска върху продукта чрез прилагане на силен натиск и топлина от специализирана преса.